Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2009 09:51 - ДА КУПИШ И ДА НЕ ЗАГУБИШ ПОДСКАЗВАМЕ КАК В НЕСИГУРНИ ВРЕМЕНА БЕЗОПАСНО ДА КУПИШ ЖИЛИЩЕ ОТ ДЕВЕЛОПЪР-ПРЕДПРИЕМАЧ
Автор: teodorb Категория: Бизнес   
Прочетен: 864 Коментари: 0 Гласове:
0



По-голяма част от големите предприемачески фирми официално започнаха да обявяват задържането на инвестиционните си проекти в жилища, като някои обявиха и оттегляне от вече започнати обекти. А най-големите европейски и български банки предупредиха, че ще ограничат броя на кредитите отделяни на строителните предприемачи.  Към световната икономическа криза се добави и  продължаващия от няколко месеца застой на българския пазар на недвижими имоти. А желаещите на покупка жилища са все по-малко.

Един от тези големи инвеститори е испанска предприемаческа компания започна строителство през септември миналата година на голям жилищен комплекс. Първоначално тя привличаше клиенти с 5% отстъпки и безплатни гаражи. След като от август инвеститорът не е продал нито един апартамент, няма защо да строи. При такива проблеми за строителните девелопъри е редно някои да филарат.

Хората които започват да се впечатляват от по ниските цени и се приготвят към покупка на мечтаното жилище, са длъжни особено да внимават. Особено ако тяхната инвестиция за сега е само една дупка в земята.

Как да минимализираме риска? Преди всичко трябва да се отбягва инвестирането на пари в жилища на малки и локални фирми, особено такива които са се заели с предприемаческа дейност отскоро. Трябва да се подминават оферти на дружества които пред бума в недвижимите имоти са развивали дейност в напълно различни браншове, произвеждали са например колбаси или са продавали компютри. А такива в България има не–малко. Банките ще отпускат кредити само на фирми които покажат история в строителния бранш, със успешни и завършени обекти и със голямо собствено участие във всяко ново предприемаческо начинание. Малките и слаби фирми нямат никакъв шанс за банково финансиране.

Най-сигурно е да се купуват обекти от големите предприемачи-девелопъри в проекти завършени на около 60-70% или такива за които се знае, че са кредитирани от банките. Доверие привличат предприемачески фирми със вече подписани договори за кредитиране с банки, а не такива които имат само писма за намерения. Купуващият може да поиска от предприемача да види служебна бележка от банката, че проектът в който ктой купува жилище е кредитирано от даденат банка. Банките по-скоро нямат възможност да се оттеглят от кредитирането на дадена инвестиция и има голям шанс тя да стане завършена.

Уданият избор на предприемача не евсичко. В сегашната трудна ситуация  на пазара на недвижими имоти няма пълна сигурност, че дори инвеститор даващ доверие няма да попадне във финансови трудности, няма да спре развитието на обекта или няма да банкрутира. Купувачът няма никаква сигурност, че ще се пренесе до желаното жилище, докато не подпише крайния нотариален акт и не получи ключовете за входната врата. Ако предприемача банкрутира вече по завършване на обекта предмет на инвестицията, а тези които са се нанесли още нямат нотариални актове, те няма права върху жилищата. Назначеният от съда синдик който упранлява ивуществото на инвеститора може да изнесе нанеслите се вече „собственици” на жилището.

Както казват някои прависти една от възможностите е да се поиска ипотека за платените вноски  на бъдещото жилище. Но на българския пазар досега нямаше такава практика поради факта че недвжимите имоти собственост на инвеститора-девелоперите са ипотекирани обикновено в полза на банката за запачване на инвестиционната дейност.

Финансовите анализатори и съветници препоръчват  да се въведе нова, но не непозната за банковата ни система услуга на ескроу сметките, която се използва особено много в САЩ и т.н. Западна Европа. Услугата се основава на това, че всички формалности се извършват в присъствието на инвеститора, финансиращата банка и купувача. При подписването на договора с инвеститора, банката отваря депозитно-доверителна сметка в която купувача внася своите вноски съгласно определена схема. Парите остават по тази сметка до завършването на инвестицията от инвеститора, а клиентът стане формално собственик на жилището. Чак тогава банката прехвърля цялата събрана сума от сметка на купувача, по сметка на продавача-инвеститора. Обикновено тази услуга е доста скъпа и е около 3% от стойността на жилището-предмет на покупка. Но в сравнение с опасността от загуба на спестеното за цял живот това са малко пари.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodorb
Категория: Бизнес
Прочетен: 22840
Постинги: 9
Коментари: 5
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол